La indústria dels videojocs viu un moment gloriós, una època daurada d’expansió i popularitat en la qual aquests títols han aconseguit arribar no només a l’excel·lència gràfica i jugable, sinó també a convertir-se en autèntica cultura popular. Fins no fa tant, els videojocs eren considerats com a entreteniment per a nens i adolescents. No obstant això, les videoconsoles de nova generació van demostrar que era oci i entreteniment per a totes les edats. També van col·laborar molt les desenvolupadores, creant jocs molt adults i complexos que mostraven ja un canvi de paradigma. Si Silent Hill o Resident Evil eren en el seu moment lúdica criatures, és que la gent no estava entenent res. Ara per ara, els grans estudis comparteixen protagonisme amb les petites desenvolupadores indies que també destaquen pels seus llançaments. I és que la tecnologia també s’ha democratitzat en tots els sentits.
Per crear un videojoc es necessita molta feina, esforç i sobretot, talent. Pots trigar tres anys amb un equip reduït, o anar-te a més de deu fins i tot amb un equip enorme. El desenvolupament d’un títol triple A, els considerats blockbusters de la indústria, requereix ja de pressupostos milionaris semblants als de qualsevol superproducció de Hollywood. Desenes de persones treballen en la creació d’aquests mons increïbles , en el disseny dels personatges, de l’ambientació, de el so … Però també hi ha els jocs indies , desenvolupats per un grup més reduït de persones en un estudi en particular, i que també rivalitzen amb aquestes grans produccions. Tenen un encant especial, diferent, i en molts casos són més originals i imaginatius, el que els fa convertir-se en autèntics èxits. L’esforç que hi ha darrere, però, segueix sent enorme, i en molts casos encara més gran ja que hi ha menys pressupost i menys persones involucrades. Resulta tan complex desenvolupar un videojoc? En aquest article anem a analitzar-lo des de tots els punts de vista.
Com es fan els videojocs
Cada videojoc , cada títol, té el seu propi procés de concepció i desenvolupament. És com amb una pel·lícula. Depenent de el pressupost, de l’estil, de l’gènere, de l’equip amb el qual s’explica, es pot fer d’una manera o d’una altra. El natural és que hi hagi diverses fases a l’hora de crear un videojoc, sigui indie o estigui emparat sota un gran estudi. La fase de concepció seria la bàsica, la primera, en la qual es presenta la història i es desenvolupa l’estil a seguir. Hi ha també una fase de disseny i una altra de planificació, on es calcula més o menys el que es necessitarà per al desenvolupament de el joc. Es passa llavors a la fase de producció , que seria la més important i llarga de totes, on el joc ja es va creant, a poc a poc. Un cop el joc estigui acabat, o gairebé, es passa a la fase de testeig per provar-ho. Quan tot està bé liquidat, el joc es llança i es distribueix per les plataformes. I així és com arriba a consumidor, després d’anys de preparació.
Programes per desenvolupar videojocs
Ja comentàvem amunt que la fase més important per a un videojoc és la de producció . És aquest període crucial en què els desenvolupadors duen a terme tot el que s’ha dissenyat, tot el que s’ha ideat per al títol. De vegades es fa d’una manera molt concreta, però en altres casos els propis professionals s’adonen que és impossible dur a terme el joc com estava previst. Per concretar aquestes idees s’utilitzen programes com Unreal o Unity, que serveixen per crear tot l’entorn gràfic i la jugabilitat. Els videojocs més potents també requereixen d’eines molt més sofisticades, encara que depenent de l’estil del nostre joc podem optar fins i tot per eines gratuïtes, com Stencyl o Scratch . Conèixer l’estil que volem donar-li a el joc és indispensable per triar el programa correcte, encara que per descomptat, trigarem una mica en aprendre a manejar-lo.
Per on començar?
La idea és la base d’un videojoc . Què volem desenvolupar? Un joc d’aventures en vista zenital amb gràfics de píxel art? Un joc de terror en el qual hàgim de enfrontar-nos a horripilants ensurts cada poc temps? Una aventura d’acció i RPG en un immens món obert amb molt lore? Tenir la idea el gènere i l’estil de joc que volem desenvolupar serà la llavor que ens porti a començar amb la producció. Trobar a algú perquè escrigui la història , o perquè ens ajudi amb els gràfics i el desenvolupament, serà el següent pas. Hi ha persones que han creat jocs increïbles per si soles, amb molt de temps i paciència, però el natural és comptar amb un equip de al menys tres o quatre desenvolupadors que s’encarreguin d’anar avançant feina. Els estudis més grans treballen amb desenes de persones alhora.
La complexitat de el desenvolupament d’un videojoc
El desenvolupament d’un videojoc és un concepte molt complex en la seva pròpia definició perquè es tracta de portar una idea imaginària a la pràctica, de manera solvents i amb qualitat. No és només imaginar que podem crear tal aventura gràfica, sinó enfrontar-nos a tots els problemes que comporta una planificació , un desenvolupament. Anem a trobar-nos fallades i errors en els nostres propis dissenys, anem a passar-ho malament tractant de millorar el joc cada vegada més … La manca de temps i de pressupost sol limitar molt el ALANÇ dels videojocs per a les desenvolupadores indies . No obstant això, això també provoca que siguin més originals i hagin de tirar de recursos imaginatius, al no poder comptar amb més diners. El desenvolupament d’un videojoc pot durar anys, en diverses fases i involucrant a desenes de persones, de manera que el flux de treball pot arribar a ser gairebé impossible de controlar.
Formació en desenvolupament de videojocs
Tot i així, aquest art és una forma fascinant de crear històries i portar-les a un nou nivell, perquè no hi ha res tan immersiu com un bon videojoc. Si estàs segur que vols formar part d’aquesta indústria , pots formar a través dels diversos cursos que s’ofereixen, en escoles, centres especialitzats i fins i tot universitats. La carrera de Desenvolupament de Videojocs està cada vegada més present en molts països, i és una forma molt bona d’anar adquirint el coneixement necessari per començar a crear els nostres propis jocs. Passar a forma part d’alguna d’aquestes grans empreses, d’aquestes desenvolupadores que ens han donat tantes hores d’entreteniment, és un somni per a molts. La formació és bastant completa, sobretot si fem diversos cursos, i aprendrem a ells tot el necessari per crear i desenvolupar un videojoc .